Monday, June 6, 2016

Wednesday, December 14, 2011

hepi beday

...hari ini aku  genap 44 tahun 1 bulan...

aku rasa hidup aku hebat...penuh cabaran dan adventure, kerana aku yang menentukan hidupku,bukan keadaan yang menentukan hidupku. Aku dapat merasakan semakin hari hidup ini semakin mencabar....
______________________________________________________________________________
Fakta menarik....

Tidak pernah wujud mana-mana gajet yang model nya ada nombor 4. Nokia misal mana ada
model yang bernombor 4. Canon Powershot ada model 1,2,3 pas tu 5, 4 tak ada.

Kebanyakan semua lif di asia timur tidak ada tingkat 4 secara literalnya. Walaupun lif tersebut
ada tertulis sehingga tingkat 50, tapi sebenarnya hanya ada 36 tingkat sahaja.
______________________________________________________________________________

Sunday, November 6, 2011

selamat hari Raya "eid Adha

assalamualaikum

dah lama aku tidak menulis.
dari Hari Raya Aidilfitri, ini dah masuk Hari Raya 'Eid Aidiladha.

aku hanya sibuk dok membaca blog orang....nampaknya aku lebih seronok membaca
dari menulis. Membaca novel setebal mana pun pasti aku akan baca hingga habis...sehari dua pasti selesai.

tapi bab menulis ini......lembap.
mungkin terlalu banyak perkara yang hendak di tulis. Hingga aku terfikir mana satu cerita yang
aku perlu tulis. Tentang bunga(minat ku), kebun getah aku(sedang diusahakan), kerja ku (insurance am & pelaburan amanah saham) atau keluarga ku.

atau menceritakan semula apa yang aku telah baca atau apa yang aku dengar atau apa yang aku lihat.

Selamat Hari Raya 'Eid Adha kepada semua, teman-teman di Malaysia dan di Adelaide.

Thursday, August 18, 2011

pejam celik


Pejam celik, pejam celik
dah lama x berjumpa,

Pejam celik, pejam celik
Dah nak habis puasa

Makin di pejam celik
Makin banyak salah & dosa

Sementara masih celik,
Banyak2lah buat pahala
Sebelum pejam tak celik2

Harap maaf,
Jika selalu tersalah kata

Monday, July 25, 2011

..puasa...

bila nak puasa ramadhan, tugas utama aku antaranya ialah print niat puasa dan doa berbuka puasa. Tampal depan pada dinding, semua anak-anak boleh baca dan hafal.




Lafaz niat untuk sebulan


Sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan Ramadan tahun ini kerana Allah Taala

Lafaz niat puasa yang sempurna

Sahaja aku puasa esok hari dalam bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala

Doa berbuka puasa

Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Friday, July 22, 2011

akhirnya...

akhirnya sampai juga sahabat aku ini ke rumah ku.....

saudara FF sibuk mengemas kini e-mail.

....aku kutip dia di Central Market. ..bawa balik Putrajaya....pas tu aku tinggalkan dia di Sg. Merab.

....berkenalan dengan shabat lama beliau dan juga saudara dot(.)